Search
Saturday, November 17, 2018 ..:: Articles » NGC 7479 ::..   Login

 

Σας παρουσιάζω τον γαλαξία NGC 7479 που είναι γνωστός και ως γαλαξίας προπέλα λόγω του σχήματός του , βρίσκεται στον αστερισμό του Πήγασου και απέχει περίπου 100 εκατομύρια έτη φωτός από την Γη.


Ο NGC 7479 είναι ένας ραβδόμορφος γαλαξίας με μορφολογική ταξινόμηση SB(s)c που μεταφράζεται ως εξής SB: σημαίνει ότι έχει ραβδόμορφη μπάρα που στην άκρη της ξεκινούν σπείρες και διαθέτει μικρό πιο αμυδρό κεντρικό εξόγκωμα . Το c σημαίνει ότι έχει χαλαρές σπείρες με μορφολογικά χαρακτηριστικά (σκόνη και αέρια) , ενώ το (s) αφορά την ανυπαρξία δακτυλιοειδούς δομής.


Ο γαλαξίας έχει αναγνωριστεί ως γαλαξίας seyfert τύπου 2 και έχει παρατηρηθεί μεγάλη δραστηριότητα αστρογένεσης με νεαρά αστέρια και στην ράβδο καθώς και στους εξωτερικούς βραχίονες. Έχει ραδιοεκπομπή με jets το οποίο μάλιστα κάμπτεται σε αντίθετη κατεύθυνση από ότι οι σπείρες του πράγμα που πιθανόν οφείλεται σε συγχώνευση με άλλο γαλαξία.

Ακολούθως θα αναφέρω μερικά παραπάνω για τους γαλαξίες Seyfert που είναι μια κατηγορία γαλαξιών με ενεργό γαλαξιακό πυρήνα.


Οι γαλαξίες με ενεργό γαλαξιακό πυρήνα συνδέονται με ενδιαφέροντα φαινόμενα στο σύμπαν και έχουν σημαντικό ρόλο στην μοντέρνα κοσμολογία. Αυτά τα φαινόμενα πιστεύεται ότι προέρχονται από την ύπαρξη υπερμεγέθων μελανών οπών που υπάρχουν στον πυρήνα ορισμένων γαλαξιών.

Το μοντέλο προβλέπει ότι γύρω από την μαύρη τρύπα , υπάρχει ένα δίσκος προσαύξησης από ύλη που πέφτει στο πηγάδι δυναμικού της μαύρης τρύπας και η ενέργεια που απελευθερώνεται προέρχεται από την ενέργεια που προκύπτει από αυτό το δυναμικό καθώς η ύλη έρχεται από απομακρυσμένες αποστάσεις κοντύτερα στην μαύρη τρύπα κερδίζοντας δυναμική ενέργεια.

Συχνά οι μαύρες τρύπες είναι περιστρεφόμενες και επίσης φορτισμένες. Εάν λοιπόν υπάρχουν και μαγνητικά πεδία τότε δημιουργούνται και τα λεγόμενα jet που είναι εκτινάξεις φορτισμένων σωματιδίων ιονισμένου αερίου και ηλεκτρονίων, σε σχετικιστικές ταχύτητες και έτσι οι γαλαξίες αυτοί δρούν σαν κοσμικοί επιταχυντές.

Οι AGN όπως συνηθίζεται να λέγονται (Active Galactic Nuclei ) εκπέμπουν λόγω της δραστηριότητας που περιέγραψα σε διάφορα μήκη κύματος από το ραδιοφωνικό στο υπεριώδες και στις ακτίνες-X . Ένα τυπικό χαρακτηριστικό των AGN είναι ότι παρουσιάζουν πολύ ισχυρές γραμμές σε φάσμα εκπομπής ( φωτεινές γραμμές σε μαύρο φόντο) που προέρχεται από το ιονισμένο αέριο.

Η φωτεινότητα των AGN μπορεί να αποτελέσει και στοιχείο κατηγοριοποίησης, έτσι με σχετικά χαμηλή φωτεινότητα έχουμε γαλαξίες τύπου seyfert ενώ με υψηλή έχουμε τα κβάζαρς. Έτσι λοιπόν οι γαλαξίες seyfert είναι το ισοδύναμο των κβάζαρς αλλά με χαμηλή φωτεινότητα.

Επίσης οι AGN σε μια άλλη κατηγοριοποίηση σύμφωνα με το οπτικό φάσμα διακρίνονται σε αυτούς που έχουν διευρυμένες γραμμές στο φάσμα τους και αυτούς που δεν έχουν. Και οι δύο κατηγορίες έχουν στενές γραμμές στο φάσμα τους αλλά αυτοί που έχουν και διευρυμένες γραμμές είναι οι τύπου 1 και αυτοί με τις στενές μόνο γραμμές είναι οι τύπου 2.

Οι διευρυμένες γραμμές αντιστοιχούν σε συνηθισμένες μεταπτώσεις όπως οι γραμμές Balmer του υδρογόνου ενώ οι στενές γραμμές αντιστοιχούν σε «απαγορευμένες» μεταπτώσεις (μεταπτώσεις με μικρή πιθανότητα) από ιονισμένο αέριο οι οποίες δεν μπορούν να παρατηρηθούν εύκολα σε συνθήκες εργαστηρίου.

Το γιατί δεν υπάρχουν σε ορισμένους οι διευρυμένες γραμμές εξηγείται με το ενοποιημένο μοντέλο για τους AGN. Στην ουσία πιστεύεται ότι όλοι οι AGN είναι το ίδιο αντικείμενο ιδωμένο από διαφορετική γωνία και το κλειδί είναι η παρουσία ενός τοροειδούς (κάτι σαν το σχήμα ενός σωσιβίου) από σκόνη το οποίο επισκιάζει κάποιες εκπομπές ανάλογα με την γωνία που τυχαίνει να είναι ο γαλαξίας (δείτε την δεύτερη εικόνα που δημοσιεύω στα σχόλια).


Οι γαλαξίες τύπου seyfert τείνουν να είναι σπειροειδής έχουν λαμπρό φωτεινό πυρήνα και είναι σαν να υπάρχει ένα πολύ φωτεινό αστέρι στο μέσον του πυρήνα. Περίπου το 10% τέτοιων γαλαξιών είναι σε γαλαξίες τύπυ Sa και Sb και ένα άλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι έχουν μέτρια ραδιοεκπομπή ~1040 erg/s αλλά ισχυρή εκπομπή ακτίνων-Χ >1042 erg/s. Οι φωτεινοί συγγενείς των seyfert τα λεγόμενα κβάζαρs έχουν τόσο φωτεινό πυρήνα που με την λαμπρότητά του είναι αδύνατον να δει κανείς τον υπόλοιπο γαλαξία και έτσι παρατηρούνται σαν ένα φωτεινό αστέρι.


Η φωτογραφία είναι από το αστεροσκοπείο μου με συνολικό χρόνο έκθεσης περίπου 200 λεπτά με τηλεσκόπιο RC14,6 και CCD STL11000

 

Εδώ βλέπετε το ενοποιημένο μοντέλο για τους AGN. Yπάρχει αυτό το Torus από σκόνη, μετά υπάρχει ο δίσκος προσαύξησης και μετά στο κέντρο η μαύρη τρύπα. Ανάλογα με την γωνία που βλέπoυμε τον γαλαξία εμποδίζονται και οι εκπομπές, οι λεγόμενες broad lineς που προέρχονται από κοντινές αποστάσεις μέσα στο torus.

 

 

 

 

Copyright 2007 by My Website   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2018 by DotNetNuke Corporation